Verplichte drankafname bij de brouwer van je zaal

Ons Belgische evenementenlandschap heeft heel wat locaties ter beschikking, en gelukkig maar! Toch kunnen de uitbaters van sommige zalen je zoveel regels opleggen dat je als organisator  soms beperkt wordt in je creativiteit.

 

Waarom wordt dit opgelegd?

De verplichting om bij een bepaalde drankenhandelaar je producten af te nemen komt er uiteraard niet zomaar. Deze brouwer heeft een overeenkomst met de uitbater van de zaal.

Deze overeenkomst bestaat er in dat de geschonken dranken in de zaal bij de brouwer worden afgenomen waardoor deze een meer verkoop genereerd. Dit krijgt hij natuurlijk niet zomaar.

Op zijn beurt zal de brouwer in de zaal een investering moeten doen. Dit kan gaan om het beschikbaar stellen van kapitaal maar veelal gaat het om een investering in de infrastructuur. Zo zal hij bijvoorbeeld instaan voor het aanleveren en onderhouden van een tapinstallatie en koelkasten.

 

Betaal ik hierdoor meer?

Wanneer er naast de verplichte drankafname ook wordt opgelegd dat de bestelling en facturatie via de zaaluitbater verloopt, kan het zijn dat deze laatste hier ook een marge op neemt. Op deze manier kan de uitbater immers meer inkomsten vergaren.

Dit hangt echter van de uitbater zelf af. Heel wat gemeentes hebben een overeenkomst met een brouwer voor al hun zalen. Het is daarom niet gezegd dat ze geld verdienen op jouw drankafname.

 

Wat met sponsors?

Het zal je maar overkomen, je krijgt een leuke sponsordeal voorgeschoteld maar dan gooit de uitbater van je zaal roet in het eten. De drank mag enkel via een vooraf bepaalde brouwer afgenomen worden en je sponsordeal verdwijnt met de noorderzon!

Niets is minder waar! De drankenhandelaar is misschien niet vrij te kiezen maar een sponsordeal van Partysponsors komt hierdoor niet in gedrang.

Je gaat gewoon zelf langs bij de brouwer en  geeft hem keurig de sponsorbrief af die je van Partysponsors gekregen hebt. De deal wordt achteraf verrekend in de factuur, en verder hoef je niets meer te doen.

Als er één van de betrokken partijen hier meer informatie over zou willen, kunnen wij hen altijd zelf even contacteren om alles uit te klaren.